juni 21, 2024

Lokaal Woon Advies

Alles over je huis en tuin!

Het onderhouden van douglas hout

Douglas hout wordt gebruik voor heel veel verschillende toepassingen. Douglas palen zijn zeer populair voor bijvoorbeeld schuttingen. Het hout is ook populair voor het maken van vloeren, verschillende meubels zoals kasten, stoelen, banken en tafels. Het kan ook worden gebruik voor boten en kleine vliegtuigen. Het hout is buitengewoon sterk. Het gaat het heel lang mee en kan goed tegen zware gewichten, vocht en andere weersomstandigheden. Het hou zet bijvoorbeeld niet uit en krimpt niet. Het houtsoort wordt daardoor gezien als een van de beste houtsoorten om te gebruiken bij het bouwen en verbouwen van je huis.

Twee keer per jaar met olie bewerken

Het is belangrijk om douglas hout, bijvoorbeeld van houtdirect.nl, 2 keer per jaar te behandelen. Het blijft hierdoor mooi, stevig en behoudt zijn glans. Daarvoor moet je het dus met olie behandelen. Qua houtrot zijn er de volgende tips: douglas hout doet het goed in alle condities, waaronder regen en andere weersomstandigheden waar niet al het hout tegen kan. Het is belangrijk om het hout af en toe te laten drogen, zodat er geen schimmel ontstaat. Schimmel kun je herkennen aan de kleine zwarte puntjes die je op het oppervlak van het hout zult kunnen zien verschijnen. Als je zwarte vlekjes ziet komen, moet je het hout eerste met azijn bewerken, voordat je antischimmel behandelingen gaat gebruiken.

Het schoonmaken van het hout

Wat mensen vaak doen, is het schoonmaken van hun houten schutting of andere bouwsels met een hogedrukreiniger. Hoewel dit een snelle en gemakkelijke oplossing is, is het voor de levensduur van je hout totaal niet aan te raden. Met hoge druk schoonmaken zorgt er namelijk voor dat de vezels van het hout verder uit elkaar gaan staan, waardoor het hout gevoeliger wordt voor schimmel, vuil en algemeen verweer. Het is daarom aan te raden alleen voorzichtig schoon te maken en 2 keer per jaar olie aan te brengen.