juni 20, 2024

Lokaal Woon Advies

Alles over je huis en tuin!

lokaalwoonadvies.be - houtvakman.be

Hoe zit het precies met de duurzaamheidsklasse van hout?

In een serie blogartikelen behandelen we diverse vragen die vaak bij ons binnenkomen. Dit keer vertellen we wat meer over de duurzaamheidsklasse van hout. 

De duurzaamheidsklasse van hout wordt gebruikt om de duurzaamheid van hout aan te tonen. De uitgangspositie hierbij betreft de resistentie van het kernhout van een specifieke houtsoort tegen ongunstige omstandigheden, oftewel tegen direct grondcontact, schimmels & bacteriën. Hierbij zijn er in totaal 5 verschillende hout duurzaamheid klassen.

De meest duurzame (en sterke) houtsoorten hebben (onbehandeld!) een duurzaamheidsklasse van 1 en een levensduur van +25 jaar. Dit zijn met name tropische hardhout soorten. U vindt o.a. een collectie azobe, angelim vermelho, padouk, ipe en cumaru, massaranduba en afrormosia bij HOUTvakman.be. Maar ook diverse thermowood houtsoorten hebben een duurzaamheidsklasse van 1, zoals thermo ayous en thermo fraké. Zonder thermische modificatie zijn deze houtsoorten echter een stuk minder duurzaam.

Ook een duurzaamheidsklasse 2 – met een levensduur van circa 20 jaar – betreft duurzaam hout. Voorbeelden hiervan zijn ons (onbehandelde) eikenhout, diverse (onbehandelde) hardhout soorten en ook verschillende thermowood (thermo vuren & grenen).

Met duurzaamheidsklasse 3 hebben we het over een levensduur van 10 – 15 jaar, matig duurzaam hout dus. Op het gebied van onbehandeld hout vallen douglas & lariks in deze categorie. Maar ook het meeste van ons geïmpregneerde tuinhout (vuren & grenen).

Onbehandeld grenen & vuren vallen – met een levensduur van 5 – 10 jaar – in de 4e duurzaamheidsklasse “weinig duurzaam” en worden daarom ook niet onbehandeld buiten toegepast. Bij diverse “semi” binnen / buiten toepassingen – denk bijv. aan de collectie panlatten van HOUTvakman.be – wordt hetzelfde product vaak onbehandeld & geïmpregneerd aangeboden. Wij bieden echter geen hout met een duurzaamheidsklasse van 5 en levensduur van < 5 jaar, voorbeelden hiervan zijn berkenhout en beukenhout.