juni 20, 2024

Lokaal Woon Advies

Alles over je huis en tuin!

Wat moet je weten over de waterontharder werking?

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze zich vragen stellen bij de zogenaamde waterontharder werking waarvan sprake is. Voor een dergelijk systeem geldt in de praktijk dat ze hard water omzet in zacht water door het kalkgehalte drastisch te verminderen. In het merendeel van de gevallen is het zo dat dit gebeurt op basis van ionenuitwisseling. Dit gezegd hebbende is het zo andere waterontharders kiezen voor een alternatieve werking. In ieder geval, wil je graag meer te weten komen over de waterontharder werking evenals over de voordelen die daarmee gepaard gaan? Dan is het alvast een aanrader om je even grondig on de onderstaande informatie te gaan verdiepen.

Waterontharder werkend met ionenuitwisseling 

Wanneer mensen op zoek zijn naar informatie over de waterontharder werking kan er in de praktijk vastgesteld worden dat men daarbij vooral denkt in de richting van exemplaren die werken op basis van ionenuitwisseling. Dit is dan ook veruit de vaakst voorkomende oplossing die op de markt is terug te vinden. In dit geval is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van een cilinder gevuld met harskorrels waarin calcium- evenals magnesiumionen in het water worden uitgewisseld door natriumionen. Dit zorgt ervoor dat het water dus daadwerkelijk wordt ontkalkt met door middel van de harskorrels. 

Belangrijk om te weten over de waterontharder werking heeft te maken met het feit dat de werking van de harskorrels na verloop van tijd af zal nemen. Wanneer dat het geval is spreekt het voor zich dat de werking van het systeem kan verminderen waardoor de harscilinder schoon zal moeten worden gespoeld. In principe kan dat geheel automatisch gebeuren door middel van een zoutreservoir. Van alle verschillende soorten waterontharders die er bestaan op de markt is het zo dat de exemplaren die werken met ionenuitwisseling als de meest efficiënte worden bestempeld.

Hoe ziet de waterontharder werking bij de andere systemen eruit?

Zoals al aangehaald zal je tot de conclusie komen dat de waterontharder werking afhankelijk kan zijn van het type systeem waarvoor je gaat kiezen. Ondanks het feit dat een exemplaar werkend op basis van ionenuitwisseling als het meest efficiënt wordt bestempeld zijn er wel degelijk ook nog andere mogelijkheden op de markt terug te vinden. Denk hierbij dan meer bepaald aan:

  • Een systeem werkend op basis van omgekeerde osmose; 
  • Een systeem werkend op basis van elektromagnetisme;

Heb je de keuze tussen deze drie verschillende mogelijkheden? Dan is het voor de prijs-kwaliteitverhouding doorgaans de beste keuze om te gaan voor het exemplaar met ionenuitwisseling. Op deze manier ben je ook altijd verzekerd van een zeer betrouwbare waterontharder. 

Kies altijd voor een kwalitatieve waterontharder! 

Voor menig aantal mensen geldt in de praktijk dat ze bij het aanschaffen van een waterontharder graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Dat is zeker niet aan te raden, integendeel. Het is in de praktijk dan ook altijd vooral van belang om er zeker van te zijn dat je kiest voor kwaliteit. Enkel en alleen zo ben je namelijk verzekerd van de best mogelijke waterontharder werking. Bovendien spreekt het voor zich dat je ook alleen op deze manier niet binnen de kortste keren opnieuw moet gaan investeren. In ieder geval, de keuze voor een kwalitatieve waterontharder is er dus in de praktijk altijd één die ontzettend interessant kan worden genoemd.