juni 20, 2024

Lokaal Woon Advies

Alles over je huis en tuin!

Welke schoonmaakmiddelen niet gebruiken voor natuursteen?

Welke schoonmaakmiddelen niet gebruiken voor natuursteen?

Gebruik deze schoonmaakmiddelen niet voor natuursteen

Natuursteen: het is misschien wel de mooiste steensoort om in huis te hebben. Het is in veel verschillende soorten en kleuren te vinden, en elk stuk natuursteen is 100% uniek! Het i met natuursteen wel belangrijk dat je het op de juiste manier onderhoudt als je wil dat natuursteen zijn oorspronkelijk glans en kleurendiepte behoudt. Daarom krijg je van ons in dit blog een overzicht van welke schoonmaakmiddelen je vooral niet moet gebruiken voor natuursteen.

Niet te gebruiken middelen

Natuursteen bevat van zichzelf vaak veel vet en kalk. Daarom zijn ontvetters en zuren vaak uit den boze om te gebruiken. Wanneer je ontvetters en zuren gebruikt als schoonmaakmiddel, trekt het in de toplaag door de hoge pH-waarde. Hierdoor verliest het natuursteen zijn glans en ontstaan er etsplekken. Om dezelfde reden raden we ook azijn en soda af. Misschien heb je ook ooit al weleens gehoord dat je geen chloor moet gebruiken voor natuursteen. Waarom je geen chloor moet gebruiken? Zodra er chloor op je natuursteen terechtkomt, trekt het ook in de toplaag van het natuursteen. Daardoor wordt het broos, ontstaan er doffe vlekken en verdwijnt de glans van de vloer.

Hoe reinig je je natuursteen dan wel?

Als je bijvoorbeeld een natuursteenvloer hebt, dan onderhoud je die om te beginnen met wekelijks stofzuigen. Doe dit altijd met een speciale parketborstel. Dweil de vloer vervolgens met een klein beetje lauwwarm water. Gebruik ook hierbij geen middelen met een hoge pH-waarde zoals azijn, citroensap of chloor. Hiermee kun je je natuursteenvloer onherstelbaar beschadigen. Gebruik ook nooit baksoda. Dweil en boen de vloer voorzichtig en zachtjes, ga nooit heftig aan het schrobben.

Grote schoonmaak

Wekelijks reinigen is natuurlijk altijd aan te raden, maar zo nu en dan eens een grote schoonmaak houden, kan zeker geen kwaad. Gebruik hierbij altijd middelen die speciaal voor natuursteen zijn gemaakt. Er zijn speciale producten voor marmer, kalksteen, leisteen diverse soorten hardsteen. Zorg er ook voor dat je producten gebruikt die zowel reinigend als voedend zijn. Natuursteen moet namelijk ook gevoed worden. Gebruik ook hierbij zachte microvezel doeken en ga vooral niet schrobben of schuren.

Meer weten?

Meer weten over het stylen en schoonhouden van je woning? Lees dan zeker eens wat van onze leerzame blogs.